Orah

Orah (Semen juglandis) je srž visokog bjelogoričnog drva Juglans regia L., i spada među najstarije kultivirane oršaste plodove. Potječe iz Irana i okolih područja, a intenzivno se uzgaja na području Bugarske, Kine, Francuske, Irana, Italije, Meksika i Rumunjske.
Stabla su velika, listopadna, aromatična i prepoznatljivog izgleda. Mogu narasti od oko 15 do 25 metara, a samo stablo živi poprilično dugo. Plod tj jestivi dio je obložen debelim čvrstim ljuskama.


NUTRITIVNI SASTAV
Orah sadrži obilje polinezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 masne kiseline, neophodne za zdrav mozak i živčane stanice. Zbog toga je dobra hrana za mozak i živčani sustav. Orah je bogat hranjivim tvarima, sadrži 16,7% bjelančevina, 15,9% ugljikohidrata i 66,9% masti. Osim visokog sadržaja osam esencijalnih aminokiselina, orah također sadrži puno arginina. Arginin može stimulirati dio hormona rasta iz hipofize i spriječiti nakupljanje viška masnoće. Orah također sadrži znatnu količinu vitamina i minerala, 100 grama oraha sadrži 2,5 mg vitamina E, 316 mg fosfora i 2,5 mg željeza.


UPOTREBA
Svi dijelovi orahove biljke su iskoristivi. Nezreli plodovi se koriste u pripremi krastavaca, marmelade i soka. Povijesno gledano, orah je bio cijenjen zbog svojeg ulja, koje je služilo kao zamjena za maslinovo ulje. U istočnoj Europi orah se jako puno koristi u kolačima, ali bitno je naglasiti da on nije samo hranjiv, već da također ima i mnoga dobra terapeutska svojstva. Prema nekim istraživanjima orah može osnažiti mozak i povećati inteligenciju.